Pasmina Britanskih kratkodlakih mačaka

Britanska kratkodlaka mačka je mirne, uravnotežene, prijateljske naravi što je bez sumnje čini jednom od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i s toga idealnim kućnim ljubimcem.

Britanska kratkodlaka mačka - Oziris - Beauty of Freya

Britanska kratkodlaka mačka je mirne, uravnotežene, prijateljske naravi što je bez sumnje čini jednom od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i s toga idealnim kućnim ljubimcem.

Britanska kratkodlaka mačka izrazito je staložena i blage naravi, a spada u umjereno aktivne. Osim što je umjereno aktivna, to je maca koja je izuzetno spretna pa je tako i izvrstan lovac.

Britanske kratkodlake mačke su mace koje vas slijede po kući, prate svaki vaš korak, a kad sjednete smjestit će se pored vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu sa ostalim ljubimcima, malom djecom te sa svim članovima obitelji. Dakle, maca za cijelu obitelj.

Povijest Britanskih kratkodlakih mačaka seže u 19 st. Nastala je u Velikoj Britaniji od domaćih mačaka, koje su bile krupne i čvrste građe, te povremenog križanja sa čistokrvnim prezijskim mačkma. 1871g. pvi puta na izložbi u Crystal Palace u Londonu izložena je britanska mačka plave boje. Nakon prvog i drugog svjetskog rata britanske kratkodladke mačake ponovno su križali sa perzijskim mačkama da bi poboljšali kvalitetu i postignuli današnji standard. Danas su takva parenja strogo zabranjena.

Britanska kratkodlaka mačka spada u srednje velike do velike mačke, snažne i čvrste građe, kratkih i snažnih nogu te okruglih šapa. Svaka Britanska kratkodlaka mačka mora imati kratka mišićava leđa, široka ramena i duboki prsni koš te okruglu, krupnu glavu sa širokom čeljusti i mišićavi vrat. Nos mora biti širok no prekid nosa ne bi trebao biti previše naglašen. Oči moraju biti okrugle i krupne a krzno gusto i kratko te blago oštro kao fini gusti tepih. Rep mora biti deblji, srednje kratki, zadebljan pri korjenu dok se pri vrhu blago sužava, a sam vrh mora biti zaobljen.

Krzno Britanske kratkodlake mačke javlja se u puno različitih boja, uzoraka i šara, što joj daje poseban šarm.

Britanska kratkodlaka mačka je izrazito otporna, zdrava te dugoživuća mačka, a njezin životni vijek otprilike je između 14 i 20 god.