• Hrvatski
 • English
 • Uzgajivačnica britanskih kratkodlakih mačaka • Uzgajivačnica Britanskih kratkodlakih mačaka

  Britanska kratkodlaka mačka

  Britanska kratkodlaka mačka

  Britanska kratkodlaka mačka

  Povijest pasmine
  Izgled pasmine – britanskih kratkodlakih mačaka
  Zdravlje
  Njega
  Odnos sa ljudima
  Temperament – prijateljski nastrojene i mirne
  Prehrana
  Mačići britanske kratkodlake mačke
  Britanska mačka na izložbama
  Uzgoj
  Da li su britanske mačke prava pasmina za vas?
  Koliko košta britanska kratkodlaka mačka?

  Povijest pasmine

  Britanska kratkodlaka mačka (British shorthair, engleska mačka) ima bogatu i dugu povijest, smatra se jednom od najstarijih poznatih pasmina mačaka na svijetu. Njeni korijeni sežu sve do Rimskog Carstva, gdje se vjeruje da su rimski vojnici donijeli mačke iz Egipta u Veliku Britaniju kako bi štitili uskladištene žitarice od glodavaca. Tijekom stoljeća, te mačke su se prirodno razmnožavale s domaćim mačkama Britanije, razvijajući se u robusnu, prilagodljivu i prepoznatljivu pasminu koja je danas poznata kao britanska kratkodlaka.

  U 19. stoljeću, s porastom popularnosti mačjih izložbi, britanska kratkodlaka mačka je postala jedna od prvih pasmina mačaka koja je formalno prepoznata i izložena. 1871. godine prvi put na izložbi u kristalnoj palači (Crystal Palace)  u Londonu izložena je britanska mačka plave boje. Njihova popularnost je porasla zahvaljujući njihovom ljupkom izgledu i prijateljskom temperamentu. Unatoč padu broja tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, uzgajivači su nastavili raditi na očuvanju i poboljšanju pasmine, što je dovelo do raznolikosti boja i uzoraka koje danas vidimo.

  U to vrijeme britanske mačke su križane s perzijskim mačkama da bi poboljšali kvalitetu i postignuli današnji standard, sada je takvo križanje s perzijskim mačkama strogo zabranjena. Danas, britanska kratkodlaka mačka je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih pasmina mačaka širom svijeta, cijenjena zbog svoje ljepote, inteligencije i prijateljskog karaktera.

  2015 g. preliminarno su priznate i Britanske dugodlake mačke 

  Izgled pasmine – britanskih kratkodlakih mačaka

  Britanska kratkodlaka mačka
  Britanska kratkodlaka mačka

  Tijelo – srednje veliko do veliko

  Tijelo britanske kratkodlake mačke je robustno, srednje veliko do veliko, i odaje dojam snage i čvrstoće. Ova pasmina je poznata po svojoj mišićavosti i zaobljenim oblinama, što im daje karakterističan plišani izgled. Tijelo je dobro proporcionalno s kratkim, snažnim nogama i širokim prsima, pružajući mački stabilnost i okretnost. Kratka i gusta dlaka dodaje volumen njihovom izgledu, čineći ih vizualno većim nego što stvarno jesu. Svaka Britanska kratkodlaka mačka mora imati kratka mišićava leđaširoka ramena i duboki prsni koš te okruglu, krupnu glavu sa širokom čeljusti i mišićavi vrat.  

  Nos – malen i nenaglašen

  Nos britanske kratkodlake mačke je obično malen i nenaglašen, često smješten među gustim obrazima koji daju mački njen karakterističan zaobljeni izgled. U skladu s ostalim zaobljenim crtama lica, nos ove pasmine mačaka je širok i kratak, s blagim zakrivljenjem prema dolje. Ova osobina nosa pridonosi općem izgledu britanske kratkodlake mačke kao smirene i prijateljski nastrojene životinje.

  Unatoč svojoj maloj veličini, nos britanske kratkodlake mačke je vrlo funkcionalan, pružajući mački izvrstan osjet mirisa. Kao i kod svih mačaka, nos je važan za interakciju s okolinom, omogućujući im da otkriju hranu, osjete opasnost i komuniciraju s drugim mačkama. Redovito čišćenje i provjera nosa važni su za održavanje zdravlja mačke, posebno jer mogu biti sklone alergijama i respiratornim problemima. Nježna i pažljiva njega nosa pomaže u održavanju zdravlja i dobrobiti vašeg ljubimca.

  Oči – okrugle i velike

  Oči britanske kratkodlake mačke su jedan od njenih najprepoznatljivijih i najomiljenijih atributa. Britanske kratkodlake mačke imaju okrugle i krupne. Mačić se rađa sa plavim očima, a kasnije oči poprimaju svoju pravu boju i takve ostaju do kraja života. U poodmakloj dobi mačkama oči počinju polagano gubiti boju i blijede. Britanske kratkodlake mačke solidnih boja imaju uvijek narančaste oči. Ponekad, posebno tijekom sezona linjanja kao što su proljeće i jesen, mačke ove pasmine mogu razviti suze ili sekret oko očiju koji treba pažljivo čistiti.

  Rep – debeo i kratak

  Rep britanske kratkodlake mačke je jedan od njezinih karakterističnih atributa koji pridonosi njezinom čvrstom i zaobljenom izgledu. Ovaj rep je obično kratak do srednje dužine, debel u korijenu te se postupno sužava prema vrhu. Rep je prekriven gustim i plišanim krznom, slično kao i ostatak tijela, što mu daje robustan izgled. Britanske kratkodlake mačke koriste svoj rep za održavanje ravnoteže i komunikaciju, a njegov oblik i veličina su u skladu s proporcijama tijela ove pasmine mačaka. Debeli i kratki rep dodaje dojam snage i postojanosti britanske kratkodlake mačke, što je čini jednom od najprepoznatljivijih i najomiljenijih pasmina mačaka na svijetu.

  Dlaka – kratka i gusta

  Različite boje dlaka 

  Britanske kratkodlake mačke dolaze u širokom spektru boja i uzoraka dlake. Najčešće boje uključuju plavu, crnu, bijelu, crvenu, krem, čokoladu i ljiljan, kao i razne tigraste i mrljaste uzorke. Posebno cijenjena je klasična plava boja, koja daje mačkama prepoznatljiv izgled. Krzno britanske kratkodlake mačke je gusta, meka i pruža dobar otpor protiv vremenskih uvjeta. Boja očiju također varira, no najčešće su u skladu s bojom dlake, pružajući mački skladan izgled. Raznolikost boja i uzoraka čini svaku britansku kratkodlaku mačku jedinstvenom i atraktivnom, bilo da se radi o jednobojnim, dvobojnim, ili čak trobojnim kombinacijama.

  Koje su uobičajene boje krzna?

  Uobičajene boje krzna britanske kratkodlake mačke variraju od jednobojnih nijansi do složenih uzoraka i kombinacija. Jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih boja je britanska plava, guste sive boje s plišanim osjećajem. Budući je bila vrlo slična kartuzijskoj mački često su križane te dvije pasmine. Osim plave, česte su i crna, bijela, crvena, krem, čokolada, i razne srebrne i zlatne nijanse. Tigraste i mrljaste mačke su također uobičajene, s uzorcima koji variraju od fino crtkanih linija do širokih pruga i mrlja. Boja očiju se obično slaže s bojom dlake, dodajući dodatnu privlačnost ovim elegantnim mačkama. Uz pravilnu njegu i prehranu, boje krzna britanske kratkodlake mačke ostaju svijetle i žive kroz cijeli život mačke.

  Uši – malene i zaobljene

  Jedno od najslađih obilježja britanske kratkodlake mačke su njene malene i zaobljene uši. Smještene na širokoj i masivnoj glavi, uši ove pasmine mačaka daju im prepoznatljiv i privlačan izgled. Široko su postavljene i dobro uklopljene u zaobljene obraze, pridonoseći općem dojmu snage i stabilnosti koje ove mačke isijavaju. Krzno koje pokriva uši je kratko i guste teksture, u skladu s ostatkom njihovog tijela, čineći ih mekanim na dodir. Vlasnici trebaju biti svjesni potrebe za redovitim pregledom i čišćenjem ušiju, kako bi se spriječile infekcije i osiguralo opće zdravlje.

  Boja – veliki broj boja i uzoraka

  Britanske mačke dolaze u velikom broju različitih boja i uzoraka. od solidnih boja gdje je najpoznatija boja je plava, preko crne, crvene, krem, čokolade, lila, cimet, fawn, bijele.

  Priznate su u svim bojama- solid, smoke, uzorcima – tabby, tickt, tipped, kombinacijama s bijelim – bikolor, harlekin i van, srebrene – sliver, golden, te sa oznakama – pointed.

  Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama gdje svaka boja nosi svoju količinu bjeline na pojedinoj dlaci – pr. 1/3 ili 2/3 bjeline na dlaci.

  Iako je priznat velik broj boja i uzoraka, u našoj uzgajivačnici opredijelili smo se na solidne boje – plava, krem bijela, čokolada, crvena, crna, lila, fawn i cimet, te sve te boje uključujući bjeline – uglavnom bikolor.

  Zdravlje

  Britanska kratkodlaka mačka je snažna i mišićava mačka, teških kostiju i širokih prsa. Dobro su uravnoteženi i imaju dobru koordinaciju. Imaju snažan imunološki sustav i otporne su na većinu bolesti. Također su manje sklone pretilosti od ostalih pasmina mačaka. Zdravlje britanskih kratkodlakih mačaka uvelike je posljedica njihove snažne građe i imuniteta.

  Britanska mačka općenito je zdrava pasmina mačaka s malo zdravstvenih problema. Odličan su izbor za obitelji koje traže zdravog kućnog ljubimca. Međutim, važno je napomenuti da na zdravlje bilo koje mačke mogu utjecati njezina prehrana i okoliš.

  Najčešći zdravstveni problemi britanskih kratkodlakih mačaka uključuju respiratorne probleme, bolesti srca, bolesti bubrega i rak. Mi kao uzgajivači puno pažnje posvećujemo zdravlju naših mačaka. Sve naše uzgojne mačke nabavljene su iz renomiranih uzgajivačnica sa potpunom medicinskom dokumentacijom i kao takve su potpuno zdrave.

  Dok su mačići mali i zaigrani postoji mogućnost trovanja od otvornih sobnih biljaka koje mačići mogu u igri grickati, dok odrasle mačke to u pravilu ne rade.

  Britanska kratkodlaka mačka smatra se dugovječnom pasminom i uz pravilnu prehranu i njegu očekivani životni vijek je između 14 i 20 godina.

  Njega

  Njega britanske kratkodlake mačke je relativno jednostavna zbog njihove kratke, guste i plišane dlake. Ove mačke zahtijevaju redovito četkanje, otprilike jednom tjedno, kako bi se uklonila odumrla dlaka i održala krzno u dobrom stanju. Četkanje također pomaže u smanjenju linjanja i sprječavanju stvaranja dlakavih čvorova, osobito kod starijih mačaka koje možda ne mogu same sebe tako dobro održavati čistima. Tijekom proljeća i jeseni, kada mačke obično više linjaju, možda će biti potrebno češće četkanje.

  Nije ih potrebno kupati. Nokte je potrebno rezati s vremena na vrijeme, jer iako kućne mačke nokte troše na grebalicama što nije dovoljno da bi u potpunosti održavali nokte. Mi naše mačiće u sklopu socijalizacije učimo na postupak rezanja noktiju, tako da novi udomitelji nemaju potrebe ići veterinaru već rezanje noktiju mogu odraditi sami.

  Odnos sa ljudima

  Mi kao uzgajivači veliku pozornost posvećujemo socijalizaciji mačića i učimo ih na red i ponašanje kako u kući i sa ukućanima tako i međusobno.

  Temperament – prijateljski nastrojene i mirne

  Ako tražite umiljatu mačku punu ljubavi koja će sjediti pored vas na kauču i pratiti vas po stanu, ovo je savršena pasmina za vas. Ova poslušna pasmina poznata je po svom ujednačenom temperamentu i nježnoj prirodi, što ih čini idealnim društvom za ljude svih dobi.

  Prehrana

  Pravilna prehrana je ključna za održavanje zdravlja i dobrobiti britanske kratkodlake mačke. Kao i kod svih mačaka, potrebno je osigurati uravnoteženu prehranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima. Britanske kratkodlake mačke su sklone pretilosti, pa je važno pratiti njihovu težinu i količinu unesene hrane. Ukoliko prehrana nije raznovrsna i primjerena pretilost može postati problem. Kvalitetna komercijalna hrana posebno formulirana za britanske kratkodlake mačke može osigurati sve potrebne nutrijente, ali uvijek se treba konzultirati s uzgajivačem ili veterinarom o najboljem planu prehrane za vašeg ljubimca.

  Svježa, čista voda uvijek treba biti dostupna, posebno ako se mačka hrani suhom hranom. Mačke obično više vole tekuću vodu, pa bi fontana mogla biti potrebna. Za mačiće britanskog kratkodlakog mačića, važno je osigurati hranu koja podupire njihov brzi rast i razvoj. Kako britanska kratkodlaka mačka stari, njezine prehrambene potrebe mogu se promijeniti, pa je važno redovito provoditi veterinarske preglede kako bi se osiguralo da prehrana ostane primjerena. Poslastice nisu potrebne, ali se mogu povremeno dati kao nagrada ili međuobrok. Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu i ljubav, vaša britanska kratkodlaka mačka može uživati ​​u dugom i zdravom životu.

  Mačići britanske kratkodlake mačke

  Britanski kratkodlaki mačići su neodoljivo slatki s njihovim zaobljenim oblicima, velikim očima i plišanim krznom. Od malih nogu, ovi mačići pokazuju znakove temperamenta koji je karakterističan za ovu pasminu – mirni su, pristupačni i vrlo ljubavi puni. Kao i kod svih mačića, važno je da se od najranijih dana počnu socijalizirati s ljudima i, ako je moguće, s drugim kućnim ljubimcima kako bi rasli u uravnotežene i sretne odrasle mačke.

  Vlasnici bi trebali započeti s njegom britanskih kratkodlakih mačića rano, uključujući redovito četkanje kako bi se navikli na dodir i postupak. To je također važno zbog održavanja njihovog gustog i luksuznog krzna u najboljem mogućem stanju. Pravilna prehrana je ključna za zdrav rast i razvoj mačića. S pravilnom brigom i puno ljubavi, mačići britanske kratkodlake mačke razvijaju se u prekrasne, stabilne i nježne kućne ljubimce.

  Britanska mačka na izložbama

  Britanska kratkodlaka mačka je čest sudionik na međunarodnim izložbama diljem svijeta i često osvaja nagrade zahvaljujući svojoj izvanrednoj ljepoti, plišanom krznu, širokom spektru boja i izražajnim okruglim očima. Na izložbama, britanske kratkodlake mačke su poznate po svom dostojanstvenom ponašanju i impozantnoj pojavi. Suci na izložbama obično traže mačke koje dobro predstavljaju standard pasmine, uključujući tjelesnu strukturu, temperament i kvalitetu dlake.

  Za vlasnike britanskih kratkodlakih mačaka, priprema za izložbu uključuje redovito četkanje i njegu krzna, kao i osiguranje da je mačka u dobroj fizičkoj formi. Mentalna priprema je također ključna, jer mačka mora biti mirna i pristupačna u izložbenom okruženju. Sudjelovanje na izložbama može biti uzbudljivo iskustvo i prilika da vlasnici podijele ljepotu i jedinstvene karakteristike svojih britanskih kratkodlakih mačaka s drugim ljubiteljima mačaka. Uspjeh na izložbama često donosi priznanja i poštovanje, ističući kvalitetu i ljepotu britanske kratkodlake mačke kao pasmine.

  Uzgoj

  Uzgoj britanskih kratkodlakih mačaka zahtijeva poznavanje i posvećenost pasmini kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit mačaka. Svaka mačka unutar uzgojnog programa treba biti pažljivo odabrana s obzirom na zdravlje, temperament i skladnost s standardima pasmine. Britanska kratkodlaka mačka smatra se relativno zdravom pasminom, ali uzgajivači moraju biti svjesni specifičnih zdravstvenih stanja koja mogu utjecati na pasminu, uključujući probleme s bubrezima i srčane bolesti.

  Pored zdravstvenih pregleda, važno je održavati visoku razinu njege, uključujući redovito četkanje, čišćenje ušiju, šapa i zuba. Mačići britanskog kratkodlakog mačića trebaju biti dobro socijalizirani kako bi se razvili u stabilne i prijateljski nastrojene ljubimce. Uzgoj britanskih kratkodlakih mačaka također uključuje odgovorno parenje kako bi se očuvala genetska raznolikost i spriječilo širenje nasljednih bolesti. Iskusni uzgajivači rade na očuvanju i unapređenju pasmine, pružajući svakoj mački ljubav, pažnju i brigu koja im je potrebna za sretan i zdrav život.

  Prilikom nabave poželjno je kontaktirati s profesionalnim uzgajivačima jer će vam to osigurati da dobijete najbolji primjerak ove pasmine i karakteristike koje želite.

  Da li su britanske mačke prava pasmina za vas?

  Kada je riječ o pronalaženju prave pasmine mačke, potrebno je uzeti u obzir mnogo čimbenika. Jedan važan faktor je hoće li se mačka slagati s djecom. Drugo je koliko se linjaju. I na kraju, trebali biste razmisliti o tome koliko dugo će mačka živjeti.

  Britanske mačke dobra su opcija za one koji imaju djecu jer su poznate kao vrlo umiljate i dobre naravi. Također se ne linjaju puno, tako da nećete morati brinuti o stalnom čišćenju namještaja i odjeće. Obično žive 15-20 godina, stoga su idealni kućni ljubimac koji će vas godinama uveseljavati.

  Koliko košta britanska kratkodlaka mačka?

  Kada tražite britansku mačku, važno je pronaći renomiranog uzgajivača. Ove mačke nisu jeftine, a cijene se kreću od 900 do 1200 eura. Međutim, ako tražite mačku za izložbu ili uzgoj, cijena će biti znatno viša. Mačka koja je osvojila nagrade i potječe iz poznate krvne loze može koštati više od 2000 eura.

  Zdravlje je također važan faktor koji treba uzeti u obzir pri kupnji britanske mačke. Ove mačke općenito su zdrave, ali postoje neka zdravstvena stanja koja su češća kod ove pasmine. Svakako se raspitajte kod uzgajivača o zdravlju roditelja mačića.

  Saznajte više o ovoj popularnoj pasmini mačaka i pronađite savršenog ljubimca za sebe i svoju obitelj. Britanska kratkodlaka mačka će vam pružiti dugogodišnje prijateljstvo i radost.

  Česta pitanja

  Šta je britanska kratkodlaka mačka?

  Britanska kratkodlaka mačka je pasmina mačaka koja se odlikuje kratkom i gustom dlakom. To je jedna od najpopularnijih pasmina mačaka.

  Kakav je karakter britanske kratkodlake mačke?

  Britanske kratkodlake mačke su poznate po svom prijateljskom i mirnom karakteru. One su često dobre s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

  Kako se brine o britanskoj kratkodlakoj mački?

  Britanske kratkodlake mačke imaju gustu dlaku koja zahtijeva povremeno češljanje kako bi se uklonili mrtvi dlake. Također, treba im osigurati igračke i redovito čišćenje zuba.

  Koliko je životni vijek britanske kratkodlake mačke?

  Prosječan životni vijek britanske kratkodlake mačke je između 12 i 15 godina. Međutim, uz dobru njegu i prehranu, mogu živjeti i duže.

  Trebam li čistiti uši britanske kratkodlake mačke?

  Da, trebate redovito čistiti uši britanske kratkodlake mačke kako biste spriječili nakupljanje voska i infekcije. To možete učiniti koristeći posebne otopine za čišćenje ušiju i mekom krpom.

  Da li britanske kratkodlake mačke vole maziti?

  Da, britanske kratkodlake mačke su poznate po svoj nježnosti i vole biti mažene. One često pokazuju ljubav prema svojim vlasnicima igranjem, trljanjem o noge i preskakanjem.

  Da li britanske kratkodlake mačke dobro podnose druge kućne ljubimce?

  Da, britanske kratkodlake mačke su često prijateljske prema drugim kućnim ljubimcima, uključujući pse i druge mačke. Ipak, uvijek je dobro s njima provesti vrijeme kako biste osigurali miran i siguran susret.

  Da li se britanske kratkodlake mačke lako obolijevaju?

  Britanske kratkodlake mačke generalno su zdrave i otporne na bolesti. Međutim, kao i kod svih mačaka, važno je redovito provjeravati njihovo zdravlje i odvesti ih veterinaru na redovite preglede.

  Koliko često trebam češljati britansku kratkodlaku mačku?

  Britanske kratkodlake mačke treba češljati barem jednom tjedno kako bi se uklonili mrtvi dlake i spriječilo stvaranje čvorova. U periodima promjene dlake, četkanje može biti potrebno češće.

  Kako prepoznati zdravu britansku kratkodlaku mačku?

  Zdrava britanska kratkodlaka mačka ima sjajnu dlaku, bistre oči i čist nos. Također, njihov apetit treba biti dobar, a energija i igrači duh trebaju biti prisutni. Ukoliko primijetite bilo kakve promijene ili simptome bolesti, odvedite mačku veterinaru.

  Savršeni kućni ljubimac