Uzgajivačnica britanskih kratkodlakih mačaka • Uzgajivačnica Britanskih kratkodlakih mačaka
Paw Academy Awards G1Cours badge Paw Academy Awards G1Cours badge

Britanska kratkodlaka mačka

British shorthair, engleska mačka

Sadržaj

Povijest pasmine

Britanske kratkodlake mačke (British shorthair, engleska mačka) su jedna od najstarijih pripitomljenih pasmina mačaka na svijetu. Smatra se da potječu iz Rima ili Egipta, a u Britaniju su ih donijeli Rimljani. Britanska kratkodlaka mačka je vrlo popularna pasmina mačaka diljem svijeta.

Novija povijest britanskih kratkodlakih mačaka seže u 19. stoljeće. 1871. godine prvi put na izložbi u Crystal Palace u Londonu izložena je britanska mačka plave boje. Nakon prvog i drugog svjetskog rata britanske kratkodlake mačke ponovno su križali s perzijskim mačkama da bi poboljšali kvalitetu i postignuli današnji standard. Danas su takva parenja strogo zabranjena.

Izgled pasmine – britanskih kratkodlakih mačaka

Tijelo – srednje veliko do veliko

Britanske mačke spada u srednje velike do velike mačkesnažne i čvrste građekratkih i snažnih nogu te okruglih šapa. Svaka Britanska kratkodlaka mačka mora imati kratka mišićava leđaširoka ramena i duboki prsni koš te okruglu, krupnu glavu sa širokom čeljusti i mišićavi vrat.  

Nos – malen i nenaglašen

Nos mora biti širok no prekid nosa ne bi trebao biti previše naglašen.

Oči – okrugle i velike

Oči moraju biti okrugle i krupne. Mačić se rađa sa plavim očima, a kasnije oči poprimaju svoju pravu boju i takve ostaju do kraja života. U poodmakloj dobi mačkama oči počinju polagano gubiti boju i blijede. Britanske kratkodlake mačke solidnih boja imaju uvijek narančaste oči.

Rep – debeo i kratak

Rep mora biti debljisrednje kratkizadebljan pri korijenu dok se pri vrhu blago sužava, a sam vrh mora biti zaobljen.

Krzno – kratko i gusto

Krzno britanske kratkodlake mačke javlja se u puno različitih boja, uzoraka i šara, što joj daje poseban šarm. Mačići britanske kratkodlake mače zato često nazivaju plišani medvjedići. Dlaka je gusta i kratka te blago oštra poput finog gustog tepiha.

Uši – malene i zaobljene

Uši britanske kratkodlake mače su kratke, razmaknute i zaobljene na vrhu.

Boja – veliki broj boja i uzoraka

Britanske mačke dolaze u velikom broju različitih boja i uzoraka. od solidnih boja gdje je najpoznatija boja je plava, preko crne, crvene, krem, čokolade, lila, cimet, fawn, bijele.

Priznate su u svim bojama- solid, smoke, uzorcima – tabby, tickt, tipped, kombinacijama s bijelim – bikolor, harlekin i van, srebrene – sliver, golden, te sa oznakama – pointed.

Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama gdje svaka boja nosi svoju količinu bjeline na pojedinoj dlaci – pr. 1/3 ili 2/3 bjeline na dlaci.

Iako je priznat velik broj boja i uzoraka, u našoj uzgajivačnici opredijelili smo se na solidne boje – plava, krem bijela, čokolada, crvena, crna, lila, fawn i cimet, te sve te boje uključujući bjeline – uglavnom bikolor.

Zdravlje

Britanska kratkodlaka mačka je snažna i mišićava mačka, teških kostiju i širokih prsa. Dobro su uravnoteženi i imaju dobru koordinaciju. Imaju snažan imunološki sustav i otporne su na većinu bolesti. Također su manje sklone pretilosti od ostalih pasmina mačaka. Zdravlje britanskih kratkodlakih mačaka uvelike je posljedica njihove snažne građe i imuniteta.

Britanska mačka općenito je zdrava pasmina mačaka s malo zdravstvenih problema. Odličan su izbor za obitelji koje traže zdravog kućnog ljubimca. Međutim, važno je napomenuti da na zdravlje bilo koje mačke mogu utjecati njezina prehrana i okoliš.

Najčešći zdravstveni problemi britanskih kratkodlakih mačaka uključuju respiratorne probleme, bolesti srca, bolesti bubrega i rak. Mi kao uzgajivači puno pažnje posvećujemo zdravlju naših mačaka. Sve naše uzgojne mačke nabavljene su iz renomiranih uzgajivačnica sa potpunom medicinskom dokumentacijom i kao takve su potpuno zdrave.

Dok su mačići mali i zaigrani postoji mogućnost trovanja od otvornih sobnih biljaka koje mačići mogu u igri grickati, dok odrasle mačke to u pravilu ne rade.

Uz pravilnu prehranu i njegu očekivani životni vijek britanskih kratkodlakih mačaka je između 14 i 20 godina.

Njega

Zbog svog kratkog i gustog krzna britanske mačke ne zahtijevaju preveliko održavanje, dovoljno je povremeno četkanje. Nije ih potrebno kupati. Nokte je potrebno rezati s vremena na vrijeme, jer iako kućne mačke nokte troše na grebalicama što nije dovoljno da bi u potpunosti održavali nokte. Mi naše mačiće u sklopu socijalizacije učimo na postupak rezanja noktiju, tako da novi udomitelji nemaju potrebe ići veterinaru već rezanje noktiju mogu odraditi sami.

Odnos sa ljudima

Britanske mačke su mačke koje vas slijede po kući, prate svaki vaš korak, a kad sjednete smjestit će se pored vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu sa ostalim ljubimcima, malom djecom te sa svim članovima obitelji. Dakle, mačke za cijelu obitelj. Mi kao uzgajivači veliku pozornost posvećujemo socijalizaciji mačića i učimo ih na red i ponašanje kako u kući i sa ukućanima tako i međusobno.

Temperament – prijateljski nastrojene i mirne

Ako tražite umiljatu mačku punu ljubavi koja će sjediti pored vas na kauču i pratiti vas po stanu, ovo je savršena pasmina za vas. Ova poslušna pasmina poznata je po svom ujednačenom temperamentu i nježnoj prirodi, što ih čini idealnim društvom za ljude svih dobi.

Prehrana

Tvrda hrana trebala bi činiti većinu prehrane i trebala bi biti prepuna hranjivih tvari poput bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Tvrda hrana može pomoći da zubi budu zdravi i jaki. Mekana hrana također je važna za prehranu jer može osigurati dodatnu hidrataciju i bitne hranjive tvari.

Voda je bitan dio prehrane i trebala bi biti dostupna u svakom trenutku. Mačke obično više vole tekuću vodu, pa bi fontana mogla biti potrebna. Poslastice nisu potrebne, ali se mogu povremeno dati kao nagrada ili međuobrok.

Da li su britanske mačke prava pasmina za vas?

Kada je riječ o pronalaženju prave pasmine mačke, potrebno je uzeti u obzir mnogo čimbenika. Jedan važan faktor je hoće li se mačka slagati s djecom. Drugo je koliko se linjaju. I na kraju, trebali biste razmisliti o tome koliko dugo će mačka živjeti.

Britanske mačke dobra su opcija za one koji imaju djecu jer su poznate kao vrlo umiljate i dobre naravi. Također se ne linjaju puno, tako da nećete morati brinuti o stalnom čišćenju namještaja i odjeće. Obično žive 15-20 godina, stoga su idealni kućni ljubimac koji će vas godinama uveseljavati.

Koliko košta britanska kratkodlaka mačka?

Kada tražite britansku kratkodlaku mačku, važno je pronaći renomiranog uzgajivača. Ove mačke nisu jeftine, a cijene se kreću od 900 do 1200 eura. Međutim, ako tražite mačku za izložbu ili uzgoj, cijena će biti znatno viša. Mačka koja je osvojila nagrade i potječe iz poznate krvne loze može koštati više od 2000 eura.

Zdravlje je također važan faktor koji treba uzeti u obzir pri kupnji britanske mačke. Ove mačke općenito su zdrave, ali postoje neka zdravstvena stanja koja su češća kod ove pasmine. Svakako se raspitajte kod uzgajivača o zdravlju roditelja mačića.

Saznajte više o ovoj popularnoj pasmini mačaka i pronađite savršenog ljubimca za sebe i svoju obitelj. Britanska kratkodlaka mačka će vam pružiti dugogodišnje prijateljstvo i radost.

Česta pitanja

Šta je britanska kratkodlaka mačka?

Britanska kratkodlaka mačka je pasmina mačaka koja se odlikuje kratkom i gustom dlakom. To je jedna od najpopularnijih pasmina mačaka.

Kakav je karakter britanske kratkodlake mačke?

Britanske kratkodlake mačke su poznate po svom prijateljskom i mirnom karakteru. One su često dobre s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

Kako se brine o britanskoj kratkodlakoj mački?

Britanske kratkodlake mačke imaju gustu dlaku koja zahtijeva povremeno češljanje kako bi se uklonili mrtvi dlake. Također, treba im osigurati igračke i redovito čišćenje zuba.

Koliko je životni vijek britanske kratkodlake mačke?

Prosječan životni vijek britanske kratkodlake mačke je između 12 i 15 godina. Međutim, uz dobru njegu i prehranu, mogu živjeti i duže.

Trebam li čistiti uši britanske kratkodlake mačke?

Da, trebate redovito čistiti uši britanske kratkodlake mačke kako biste spriječili nakupljanje voska i infekcije. To možete učiniti koristeći posebne otopine za čišćenje ušiju i mekom krpom.

Da li britanske kratkodlake mačke vole maziti?

Da, britanske kratkodlake mačke su poznate po svoj nježnosti i vole biti mažene. One često pokazuju ljubav prema svojim vlasnicima igranjem, trljanjem o noge i preskakanjem.

Da li britanske kratkodlake mačke dobro podnose druge kućne ljubimce?

Da, britanske kratkodlake mačke su često prijateljske prema drugim kućnim ljubimcima, uključujući pse i druge mačke. Ipak, uvijek je dobro s njima provesti vrijeme kako biste osigurali miran i siguran susret.

Da li se britanske kratkodlake mačke lako obolijevaju?

Britanske kratkodlake mačke generalno su zdrave i otporne na bolesti. Međutim, kao i kod svih mačaka, važno je redovito provjeravati njihovo zdravlje i odvesti ih veterinaru na redovite preglede.

Koliko često trebam češljati britansku kratkodlaku mačku?

Britanske kratkodlake mačke treba češljati barem jednom tjedno kako bi se uklonili mrtvi dlake i spriječilo stvaranje čvorova. U periodima promjene dlake, četkanje može biti potrebno češće.

Kako prepoznati zdravu britansku kratkodlaku mačku?

Zdrava britanska kratkodlaka mačka ima sjajnu dlaku, bistre oči i čist nos. Također, njihov apetit treba biti dobar, a energija i igrači duh trebaju biti prisutni. Ukoliko primijetite bilo kakve promijene ili simptome bolesti, odvedite mačku veterinaru.

Savršeni kućni ljubimac