• Hrvatski
 • English
 • Uzgajivačnica britanskih kratkodlakih mačaka • Uzgajivačnica Britanskih kratkodlakih mačaka
  Uriela_Beauty_of_Freya_HR_3a

  Mačke i otrovne sobne biljke

  Gotovo da nema osobe koja ne voli ukrasiti svoj stan lončanicom ili kiticom cvijeća. No ako imamo kućne ljubimce ili malu djecu, potreban nam je izuzetan oprez u odabiru cvijeća, jer su gotovo sve najatraktivnije biljke vrlo otrovne. One pri dodiru, odnosno povredi izlučuju otrovne supstance.
  Mace su zbog toga vrlo ugrožene. One veliki dio dana posvećuju svojoj higijeni ližući svoje krzno, pri čemu unose veliki dio neprobavljive dlake u probavni trakt, što može dovesti do zatvora. To im stvara velike probleme, te da bi povratile tu dlaku, one pasu travu ili bilo kakvo zelenilo, da pomoću toga lakše izbace grudice dlake.

  Difenbahija

  Nadalje, mace su vrlo znatiželjne, te svaku novu biljku moraju omirisati ili kušati. Zbog toga biljke koje nabavljamo, moramo dobro istuširati, jer mogu biti pošpricane zaštitnim sredstvima, koja su u pravilu otrovna. Naročito su ugroženi mačići, jer se igraju i grickaju biljke. Otrovnost biljaka varira od vrste do vrste, te stupanj otrovanja ovisi i o količini unesenog otrova u organizam.

  Trovanje može nastupiti u tri oblika:

  1. otrov djeluje odmah i daje spontanu reakciju;
  2. djeluje kao alergen i reakcija je vidljiva kasnije;
  3. djeluje traumatski -izaziva trajna oštećenja jetre i bubrega.

  Probavni trakt je gotovo uvijek najčešće oštećen, onda slijedi srce, krvožilni sistem, te centralni nervni sistem. Trovanje se očituje pojačanim slinjenjem, povraćanjem, grčevima s proljevima, svrbežom, poremećenom ravnotežom, slabljenjem rada srca, širokim zjenicama, tresenjem, padom temperature , kolapsom krvožilnog sistema, te na koncu smrću u mukama. Mace nisu imune na otrove. Ukoliko primijetimo ili posumnjamo da je maca konzumirala otrovne biljke, hitno treba potražiti pomoć veterinara, pa ako je to učinjeno na vrijeme, možda uspijemo spasiti macu.
  Ako postoji sumnja da je maca pojela otrovnu biljku, potrebno je po mogućnosti ponijeti dio biljke sa mačkom veterinaru, da bi se ustanovilo o kojoj se vrsti otrova radi.

  Primula
  Primula

  Veterinar će u pravilu tretirati macu ovisno o stadiju trovanja. Dati će joj sredstva za povraćanje i čišćenje , te terapiju za ublažavanje uzroka .

  Prva pomoć u slučaju sumnje na trovanje, je utopljavanje mace. Treba je staviti na mirno mjesto, da se ne može dodatno povrijediti, dati joj otopinu kuhinjske soli da se izazove povraćanje, maslinova ulja da se zaštiti sluznica i što hitnje je prebaciti do veterinara.

  Mjere predostrožnosti:

  Najbolje je izabrati i nabaviti neotrovne biljke, a sve otrovne maknuti iz stana.
  Zamoliti prijatelje da o tome vode brigu i ne donose vam otrovne bilje u rezanom cvjetnom aranžmanu ili lončanice.Također treba voditi računa da maca ne pije vodu iz vaze ili iz podloška lončanice, jer je u pravilu ta voda također otrovna (biljni sokovi i gnojiva).
  Maci koja živi u stanu, treba osigurati veće količine trave kako bi mogla pasti. Najbolje je posijati pšenicu ili zob u posudice, kao pred Božić, i nekoliko tih posudica razmjestiti po stanu. Tu travu treba naravno obnavljati svaka dva tjedna, u pravilu dok jednu pase, ima drugu koja raste.Uz tu mogućnost maca vjerojatno neće imati potrebu pasti drugo bilje. (U prodaji ima sjemenje trave za mace)

  Ciklama
  Royce Beauty of Freya britanska kratkodlaka mačka
  Primula