• Hrvatski
 • English
 • Uzgajivačnica britanskih kratkodlakih mačaka • Uzgajivačnica Britanskih kratkodlakih mačaka
  Mačići britanske kratkodlake mačake spreman za igru

  Mačići britanskih kratkodlakih mačaka

  Mačići

  Sadržaj

  Rođenje
  Odrastanje
  Izgled i karakteristike mačića britanske kratkodlake mačke
  Karakter pasmine – idealni kućni ljubimci
  Uzgoj i socijalizacija mačića britanskih kratkodlakih mačaka
  Odlazak u novi dom
  Briga o zdravlju
  Održavanje krzna
  Česta pitanja

  Mačići britanskih kratkodlakih mačaka
  Mačići britanskih kratkodlakih mačaka

  Mačići britanskih kratkodlakih mačaka

  Britanska kratkodlaka mačka ( British shorthair ) nakon 63-68 dana na svijet donosi male mačiće. Prosječna porodna težina mačića je između 80 i 120 grama. Mačići britanskih kratkodlakih mačaka se rađaju sa puno dlake i zatvorenih očiju. Pri rođenju nisu u stanju regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu i mora ih grijati majka ili drugi izvor topline. Obično dobivaju oko 15 grama dnevno i udvostruče svoju porođajnu težinu do dva tjedna starosti. U samo nekoliko kratkih tjedana, od sićušnih, bespomoćnih stvorenja postaju razigrane, aktivne životinje. Prosječna veličina legla je između četiri i šest, ali može varirati od jednog do sedam mačića.

  Odrastanje

  Prehrana mačića

  Do prvog mjeseca života mačici isključivo sisaju majčino mlijeko koje osim što je vrlo hranjivo jača njihov imunitet. Nakon prvog mjeseca života mačićima se polagano uvodi dohrana u obliku mokre hrane. Takva hrana je posebno osmišljena za male mačice i potpuno nutritivno zadovoljava njihove potrebe. Nakon otprilike mjesec dana mačićima se uvodi i suha hrana te sirovo meso kao dodatak prehrani.

  Mi uzgajivači brinemo da mačići imaju redoviti obrok i super premium hranu tijekom odrastanja.

  Igranje

  Mačići su po prirodi razigrani i vole istraživati okolinu. Također su vrlo znatiželjna stvorenja. Zbog toga je važno odabrati prave igračke s kojima će se igrati. Najbolje igračke za male mačiće su male igračke u obliku miša ili loptice. Takve igračke mogu biti punjene sa mačjom metvicom koja je sigurna za mačiće i na njih djeluje primamljivo, a sjajne su za poticanje aktivnosti. Nadalje svi mačići se vole penjati pa će im tako mala grebalica biti odlična igračka. Po njoj se mogu penjat i vježbati grebanje. Također, odlične su sve vrste mahalica i perca kojima se mogu igrati uz interakciju sa ljudima a ujedno koriste i kod socijalizacije i zbližavanja s ljudima.

  Izgled i karakteristike mačića britanske kratkodlake mačke

  Mačići britanskih kratkodlakih mačaka poznati su u svijetu mačića kao plišani medvjedići. Čim se izlegu izrazito su kompaktni sa okruglim glavama. Kako rastu njihovo “baby” krzno izgleda kao gusta pahuljica. Šapice su im kratke i bucaste. Oči nakon što ih otvore moraju biti sjajne, a uši kratke, čiste i bez sekreta. Izrazito su mazni, a najviše uživaju uz svoju mamu te na rukama svojih uzgajivača i udomitelja.

  Mačić britanske kratkodlake mačke
  Mačić britanske kratkodlake mačke

  Karakter pasmine – idealni kućni ljubimci

  Karakter britanskih kratkodlakih mačića određuje više faktora od kojih su najvažniji genetske osobine koje nasljeđuje od roditelja te ponašanje i socijalizacija uzgajivača. Već od rođenja predodređeni su za određen oblik ponašanja koji se može predvidjeti promatrajući njegove roditelje. Udomitelji takvo ponašanje mogu korigirati do određene mjere, ali ga isto tako mogu i potvrditi u neželjenom smjeru, međutim veći dio karaktera mladog mačića je u trenutku kada ga novi udomitelj preuzme, već formiran.

  Mačići britanskih kratkodlakih mačaka su izuzetno inteligentni i vrlo brzo mogu naučiti što se od njih očekuje. Druga stvar je da li će to odlučiti i prihvatiti. Sjajno se slažu sa djecom, izuzetno su strpljivi i uvijek spremni na igru. Brzo prihvaćaju druge kućne ljubimce i nakon kraće prilagodbe žive sa njima u harmoniji.

  Uzgoj i socijalizacija mačića britanskih kratkodlakih mačaka

  Većina udomitelja više voli udomiti malog mačića nego odraslu mačku. Uvriježeno je mišljenje da je malog mačića lakše prilagoditi novoj okolini i sebi, dok starije mačke već imaju izgrađenu osobnost i teže se prilagođavaju. Međutim vrlo je važno znati da što duže mali ostanu uz njihovu majku njihov imunitet biti će jači, a oni će kad malo odrastu oponašanjem odrasle mačke usvojiti određena znanja npr. korištenje mačjeg WC-a, grebanje po grebalici itd.

  Veliku pažnju posvećujemo socijalizaciji.

  Marina Han

  U tom najranijem dobu odrastanja mačića i uzgajivač ima važnu ulogu socijalizatora. Mi u uzgajivačnici Beauty of Freya puno pažnje posvećujemo upravo ovom periodu odrastanja. Tako socijalizirani mačići su redom staloženi i privrženi prvo nama uzgajivačima, a kasnije i udomiteljima.

  Odlazak u novi dom

  Naši mačići ne mogu napustiti uzgajivačnicu prije minimalno navršenih 3,5 do 4 mjeseca starosti.

  Do tada usvoje sva potrebna znanja i vještine te budu socijalizirani za ugodan boravak u svojoj novoj obitelji. Na vama je samo da se nastavite brinuti o njima i da ih pazite i mazite.

  Prije dolaska u novi dom udomitelji trebaju nabavite neke stvari da bi se mačić osjećao ugodnije i sigurnije. Udomitelji svojem novom članu obitelji trebaju nabaviti transporter, wc, posudice za hranu i vodu, te grebalicu. Također predmete za higijenu i mokru i suhu hranu.

  Vrlo važno je prilagoditi prostor malom mačiću, odnosno privremeno skloniti predmete koji bi mogli ozlijediti ili naštetiti zdravlju. Posebno pripaziti na otrovno sobno bilje koje je vrlo opasno za mačiće.

  Briga o zdravlju

  Osnova zdravlja mačića je adekvatna prehrana. Osim prehrane za zdravlje je potrebna i čista okolina u kojoj borave, te što manje izlaganje vanjskim utjecajima ( puno ljudi, druge mačke i ostali kućni ljubimci ). Između 8. i 9. tjedna potrebno je prvi puta cijepiti mačiće trovalentnim cjepivom koje će im dati potrebnu zaštitu nakon što počinje prestajati djelovati imunitet koji su dobili od majke putem mlijeka. Tim cjepivom štitimo ih od tri osnovne smrtonosne bolesti u mačaka, a to su: herpes virus, calici virus i panleukopenia ( mačićak ). To cijepljenje je potrebno ponoviti drugi put između 12. i 13. tjedna.

  Također izrazito je važno voditi brigu o zaštiti mačića od unutarnjih i vanjskih parazita te se prema dogovoru sa uzgajivačem i veterinarom treba primjenjivati ista. Mačić iz našeg doma odlazi očišćen od glista te zaštićen sredstvom protiv buha, te se takav način zaštite treba redoviti provoditi kroz cijeli njegov život.

  Nakon tri mjeseca kada mačić ode u novi dom udomitelji trebaju nastaviti sa preventivnim cijepljenjem jedan puta godišnje kod veterinara.

  Održavanje krzna

  Održavanje krzna kod britanskih kratkodlakih mačaka je vrlo jednostavno. Potrebno je samo redovito češljati, 1 do 2 puta tjedno.

  U periodu pojačanog linanja potrebno je češljanje jednom dnevno. Time se mačiću uklanja mrtva dlaka i sprječava daljnje linjanje te problemi s kožom.

  Česta pitanja

  Koja je prosječna porođajna težina mačića?

  Prosječna porođajna težina mačića britanske kratkodlake mačke je između 80 i 120g.

  Kada mačići otvore oči?

  Mačići britanske mačke se rađaju zatvorenih očiju. Oči otvaraju u periodu od 7-10 dana.

  Koliko dugo mačići sisaju?

  Mačići britanske mačke se rađaju bez zuba, a mliječne zube počinju dobivati oko 4-6 tjedna starosti. Počinju se odvikavati od majčinog mlijeka u dobi od 6-8 tjedana, ali neki mogu nastaviti sisati majku ili druge predmete za utjehu i u odrasloj dobi.

  Kada mačići počinju obavljati nuždu?

  Mačići počinju vršiti nuždu odmah po rođenju no higijenu oko mačića u tim ranim periodima obavlja njihova mama. Naime ona ih sama čisti svojim jezikom te na taj način masira analni i urinarni dio i potiče mačiće na mokrenje i stolicu. Kada napune 3 do 4 tjedna starosti, stolica bude već u potpunosti formirana i tada polako počinju koristiti pijesak. Kutija s pijeskom mora biti u blizini mačića, a mama će ih u tom periodu već polako poticati na samostalnu uporabu WC-a.

  Koliko često treba hraniti mačića?

  Nakon što mačka počne odvikavati mačiće od sisanja potrebno im je ponuditi mokru hranu 3 puta na dan. Suha hrana i voda bi trebali biti prisutni cijelo vrijeme. Takav raspored se nastavlja do navršenih 6 mjeseci starosti. Od 6 mjeseci starosti mačićima treba ponuditi mokru hranu 2 puta dnevno.
  Važno je znati da su mačke robovi navike pa je dobro i hranjenje radit svaki put u isto vrijeme.

  Kada i koliko često cijepiti mačića?

  Mačići se prvi put cijepe između 8. i 9. tjedna starosti, a drugi put između 12. i 13. tjednu starosti. Tada su močici potpuno cijepljeni i spremni za odlazak u novi dom. Nakon toga udomitelj treba brinuti da se cijepe jednom godišnje

  Mali plišani medvjedići.