• Hrvatski
 • English
 • Uzgajivačnica britanskih kratkodlakih mačaka • Uzgajivačnica Britanskih kratkodlakih mačaka
  Mužjak britanske mačke koji leži i zadovoljno prede

  Zašto mačke predu?

  Mačke su jedni od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a njihovo predenje jedna je od stvari koja ih čini toliko posebnima. Ako vam se ikada mačka sklupčala u krilu i počela presti, znate da nema ništa slično. 

  Mačke predu kada su sretne, zadovoljne, kad se osjećaju dobro, ali i kad su bolesne ili se pokušavaju smiriti. 

  Što je predenje?

  Zašto mačke predu?

  Predenje je niskofrekventna vibracija na frekvenciji između 20Hz i 150Hz koju stvara mačji grkljan i dijafragma. Kada mačka udahne, proizvodi zvuk niskog tona koji se zatim pojačava mekim tkivom nosa i prsa. Ovaj zvuk stvara rezonanciju u mačjem grlu, prsima i trbuhu. Istraživanja znanstvenika su zabilježili dvije vrste predenja.

  Obično prednje i predenje kada mačka želi svoje vlasnika potaknuti da joj daju hranu. Ovo predenje u sebi sadrži i zvuk koji podsjeća na plač bebe i namijenjen je isključivo ljudima zbog svoje prirodne osjetljivosti na te frekvencije. Iste zvukove proizvode i mali mačići kada traže hranu.

  Mnogi vlasnici mačaka znaju da mačje predenje djeluju jako umirujuće i na djecu i na male bebe. Iz osobnog iskustva možemo reći da su naše mačke tijekom suprugine trudnoće češće boravile uz nju i predenjem smirivale i nju i bebu, a kada se beba rodila često su je svojim predenjem uspavljivale.

  Zašto mačke predu?

  Postoji nekoliko teorija o tome zašto mačke predu:

  1. Mačka predenjem pokazuju zadovoljstvo i sreću. Mačke često počinju presti kad ih mazite, kada se osjećaju opušteno i kada su zadovoljne. Razlog zbog kojeg mačka ima ugodan osjećaj kada prede je taj što to uzrokuje oslobađanje endorfina u tijelu mačke. Što više, ona uzrokuje oslobađanje endorfina i kod osoba koje su u njezinoj blizini. 
  2. Mačka prede kada je u stresu, bolesna ili povrijeđena. Stručnjaci vjeruju da je predenje kod mačaka oblik samo izlječenja. Ovu teoriju podupire činjenica da mačke često predu kada su ozlijeđene ili bolesne. Kad predu, stvaraju vibracije u svojim tijelima koje pomažu zacjeljivanju kostiju i mišića. Znanstveno je dokazano da vibracije na frekvencijama između 25-50Hz pomaže u zacjeljivanju i regeneraciji kostiju, a na frekvencijama od 100Hz pomažu da zacjeljuju tkiva i mišići. Predenje im također pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe. Prednje kod mačaka općenito možemo shvatiti kao oblik regeneracije, kako psihičke tako fizičke.
  3. Predenjem mačke komuniciraju sa drugim mačkama, mačićima i ljudima. Mačke često predu kada žele navesti vlasnike da im daju obrok ili da im posvete pažnju. Mačići su od najranijeg djetinjstva izloženi predenju svoje majke kada ih hrani ili kada ih pokušava nešto naučiti. Također mačke često predu dok doje svoje mačiće.

  Prednosti predenja za ljudsko zdravlje

  Osim što predenje može pozitovno utjecati na mačje zdravlje, znanstvenici su dokazali da ima i višestruke prednosti na ljudsko zdravlje. Neke od prednosti mačjeg predenja su:

  Ublažavanje stresa

  Kad god se osjećate pod stresom, maženje mačke može vam pomoći. Štoviše, vibracije mačjeg predenja uzrokuju ne samo da mačka oslobađa endorfine, već to čine i vama. Na taj način mačje predenje djeluje kao podizač raspoloženja i smiruje vas.

  Smanjenje krvnog tlaka

  Sposobnost mačaka da vas smire, istovremeno pozitivno utječe na vaš krvni tlak. Nadalje, studije su pokazale da učestalost predenja smanjuje razinu stresa i krvni tlak kod ljudi.

  Smanjenje rizika od srčanog udara

  S obzirom na to kako nam mačje predenje pomaže da se nosimo sa stresom i visokim krvnim tlakom, ne čudi što su stručnjaci utvrdili njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje srca. Otkrili su da maženje mačke koja prede može smanjiti rizik od srčanog udara do 40 posto.

  Smanjenje respiratornih problema

  Osobe s dispnejom ili poteškoćama s disanjem također prijavljuju značajno poboljšanje svog stanja kada provode vrijeme u blizini mačke koja prede. Mnogi od njih izvještavaju o pozitivnom utjecaju mačaka na predenje. Djeca i ljudi s astmom svjedočili su epizodama kada ih mačke pokušavaju smiriti odmah nakon napadaja astme.

  Liječi ozljede

  Vibracije mačjeg predenja ublažavaju bol uzrokovanu ozljedom i pospješuju zacjeljivanje kostiju. Slično tome, blagotvorni učinci pomažu mišićima i tetivama da se regeneriraju i rastu. Kod starijih osoba je od posebne koristi, jer predenje poboljšava gustoću kostiju i pokretljivost zglobova. No, ljekovitost mačjeg predenja ne odnosi se samo na ljude. Nedavne studije pokazuju da mačke koriste predenje kao mehanizam za preživljavanje kad god osjećaju bol ili se bore s nekim zdravstvenim stanjem.

  Stoga sljedeći put kad vidite svoju mačku kako prede, znajte da ona ne samo da uživa u trenutku, već i pomaže sebi da ostane zdrava i sretna. Predenje je obično znak sreće, ali može biti i način da mačka drugoj mački da do znanja da je prijateljski raspoložena.

  Česta pitanja

  Koja je frekvencija mačjeg predenja?

  Mačke predu na frekvenciji između 20Hz i 150Hz.

  Zašto mačka ne prede?

  Mačka može ne presti ako je pre bolesna i nema dovoljno energije za predenje.
  Neke mačke jednostavno ne predu toliko često kao druge, čak i ako su sretne i zadovoljne.

  Što mačka liječi kad prede?

  Predenjem mačka liječi kosti, mišiće i povrijeđeno tkivo. Također predenjem mačka smanjuje stres i tjeskobu. Predenje mačkama služi kao fizička i psihička regeneracija.

  Mužjak britanske mačke koji spava

  Mačke predu kad su sretne.

  Britanska kratkodlaka mačka spava na knjigama